A taplógomba kikészítésének számtalan módja van. Néhány alkimista-jelölt különböző adalékokat (salétromot, vizeletet, stb.) is tesz a főzővízbe. Az alábbi leírás a www.bushcraftuk.com portálon található cikk fordítása. (by remete)
A taplógomba ilyen formában nő az erdőben a nyírfa törzsén.

Begyűjtés után nyerjük ki a külső kéreg és belső fás rész közötti réteget. A felesleges maradékot használjuk majd tüzelőnek, ne vesszen kárba.

Szórjunk keményfa hamut egy edény vízbe és főzzük benne a taplót 1 napon át.

24 óra elteltével így néz ki a főzetünk:

Tegyük az anyagot egy rönk tetejére és egy husánggal kezdjük lapítani.

Ilyen lesz a kilapított taplóréteg:

Úgy néz ki, mint a "klopfolt" marhaszelet. Hagyjuk megszáradni.

Kiszáradás után olyan, mint a szarvasbőr.

Bolyhosítsuk fel egy éles kődarabbal.

Helyezzük a taplót egy kovakő tetejére. Lefelé irányuló mozdulattal üssük az acélt a kőhöz.

Füstölgő parázsra kap a tapló, ami elég az éleszték lángra lobbantásához.
