A taplógomba kikészítésének számtalan módja van. Néhány alkimista-jelölt különböző adalékokat (salétromot, vizeletet, stb.) is tesz a főzővízbe. Az alábbi leírás a www.bushcraftuk.com portálon található cikk fordítása. (by remete)
A taplógomba ilyen formában nő az erdőben a nyírfa törzsén.
Begyűjtés után nyerjük ki a külső kéreg és belső fás rész közötti réteget. A felesleges maradékot használjuk majd tüzelőnek, ne vesszen kárba.
Szórjunk keményfa hamut egy edény vízbe és főzzük benne a taplót 1 napon át.
24 óra elteltével így néz ki a főzetünk:
Tegyük az anyagot egy rönk tetejére és egy husánggal kezdjük lapítani.
Ilyen lesz a kilapított taplóréteg:
Úgy néz ki, mint a "klopfolt" marhaszelet. Hagyjuk megszáradni.
Kiszáradás után olyan, mint a szarvasbőr.
Bolyhosítsuk fel egy éles kődarabbal.
Helyezzük a taplót egy kovakő tetejére. Lefelé irányuló mozdulattal üssük az acélt a kőhöz.
Füstölgő parázsra kap a tapló, ami elég az éleszték lángra lobbantásához.