Cikkek -
Felszerelések, tesztek
|
Írta: Bagira
|
Barkácsfőző 2
![Fejléc](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003074.jpg)
Az előző cikkben ismertetett barkácsfőző használata során rendszerint maradt több-kevesebb denszesz a tartályban. A lyukacsok miatt ezt visszatölteni nem lehetett, ezért döntés előtt állt az ember: vagy kiöntöm, vagy megkockáztatom, hogy elcsomagolva a zsákomban ömlik ki. A kiöntés pazarlás, egyszersmind környezetszennyezés is, ezért úgy döntöttem, hogy szerelek egy kiöntő csapot a minitűzhelyre. Ezt bárki meg tudja csinálni, nem kell különösebb műhely háttér a munkához.
Én csavaráru boltban vásároltam M4-es belső menettel ellátott, szegecselhető, sárgaréz anyát. Akinek kedve van, vehet nagyobb méretűt is. A nyakméretnek megfelelően kifúrtam a főző tartályrészét, átdugtam a nyakat, és belülről elstemmeltem, magyarosabban: elkalapáltam, majd a belső részen körbeforrasztottam a csavart. Előfordulhat, hogy elütjük kívül a feltámasztásnál, vagy belül a menetet. Ilyenkor a menetnek megfelelő menetfúróval utána kell vágni. Amikor szilárdan állt a kiöntő csap a helyén, a főző felsőrészébe hasítékot vágtam, hogy a két elemet egymásba lehessen csúsztatni.
![1](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003056.JPG)
A csap a helyén, a hasíték elkészült.
![2](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003057.JPG)
A csap elzáró része a menetbe illő csavar. Készítettem hozzá egy tömítőgyűrűt is. Ezt ugyanolyan tűzálló karikából vágtam ki, mint amilyet a főző tetejére erősítettem, hogy távolabb kerüljön az edény a lángoktól.
![3](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003058.JPG)
Összeszerelés után így néz ki a mini-barkácsfőző.
![4](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003059.JPG)
…meg így, hogy a saját készítésű Woodlore késemmel, és az ugyancsak sk. made túlélő tokkal is elbüszkélkedhessek…
![5](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003075.jpg)
A használat után csavarral ugyancsak lezárható beöntő nyíláson keresztül megtöltöm, majd az alatta lévő dobozfedélbe is töltök üzemanyagot, és azt meggyújtom. Némi előmelegítés után akár szikravetővel is belobbantható a főző lángja.
![6](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003078.jpg)
Ha sikerül eltalálni a főző és az edény közötti ideális távolságot, akkor a készülékből szép kék láng tör elő.
![7](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Bagira/II/S7003079.jpg)
A maradék denszesz könnyedén visszatölthető egy palackba. A beöntő és kiöntő nyílás csavarjait visszatéve, gond nélkül elcsomagolhatjuk a készüléket. Összegezve: akinek minimális kézügyessége van, egész jó és praktikus főzőt készíthet sörös, és/vagy konzervdoboz felhasználásával, minimális költség mellett.
|